Kilka dni temu po świętach został mi nadmiar ugotowanych jaj. Nie bardzo miałam pomysł co z nich wymyślić. Przypomniałam sobie, że zawsze zastanawiałam się jak mogłyby smakować jajka w mięsie, które widywałam na kulinarnych blogach.
Szybko pobiegałam do sklepu kupiłam kawałek mięsa, szybko przepuściłam przez maszynkę i mielone gotowe. Zakasałam rękawy i zabrałam się do roboty.
Kotlety:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki koperku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki bułki tartej
3 jaja na twardo
sól
pieprz
Mięso wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulkę, koperkiem, bułką tartą i przyprawami. Z jajek zdjąć skorupkę i każde z nich oblepić mięsem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 20 minut (sprawdź czy mięso jest upieczone, ale uważaj żeby jajko nie wybuchło!)
Ryż:
1 kubek ryżu
2 kubki wody
sól
Ryż płucz w wodzie tak długo, aż woda nie będzie zostawała biała. Wodę zagotuj i wsyp ryż, gotuj na dużym ogniu do momentu wrzenia następnie zniż ogień na najniższy i gotuj 10 min. Po tym czasie garnek z ryżem zawiń w koc i odstaw.
Sałatka:
200 g kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 łyżka koperku
1 łyżka dresingu
Kapustę posiekaj, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i koperek. Wymieszaj z dresingiem.
Dresing:
2 łyżki octu winnego
2 płaskie łyżki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukry
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczka soli
1 łyżka oregano
½ szklanka oliwy
Wszystkie składniki prócz oliwy wymieszać dokładnie razem i na samym końcu dodać oliwę.
Przepis dodaję do "Mistrzów Patelni" w kategorii Danie z jajkiem w roli głównej
A to takie podobne te kotleciki do pieczeni rzymskiej z jajkiem. Lubię:)
OdpowiedzUsuńPyszny ten obiadek w całości.
Pozdrowienia:)
Tak, dokładnie tak jest bardzo podobne :) Kolejnym razem zdecydowanie podałabym z jakimś sosem.
Usuńfajny pomysł i bardzo ładnie podane, takie potrawy bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńA.
Dziękuję za komplement jestem bardzo szczęśliwa, że Ci się podoba :)
UsuńPysznie to przygotowałaś!
OdpowiedzUsuńa dziękuję , dziękuję :)
UsuńNo, to mi zostało dokonać paru zmian (dieta Dukana) i mamy obiadek na dziś :)
OdpowiedzUsuńZ sosem czosnkowo-koperkowym będą bombowe, dzięki za inspirację!
Z tym sosem brzmi pysznie :) Też kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietne. Musze zrobić:)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło :) Zapraszam
UsuńHej bardzo apetyczny blog :) Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://decamerron.blogspot.com/
Dziękuję bardzo, cieszę się że się podoba :) Z pewnością zaglądnę.
UsuńA to ci niespodzianka! Oby takich więcej.. w sam raz dla mnie ;-DDD Milutkie są takie niespodziewajki ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
:)
Usuńekstra zdjęcie :) widaać że dbasz o szczeguły i musiałeś się nieżle napracować aby stwrzyć takie cudowności :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń