Już dawno nie brałam udziału w akcjach kulinarnych i stwierdziłam, że czas to nadrobić. Skorzystałam z zaproszenia Ani z blogu Mops w kuchni i podjęłam pieczarkowe wyzwanie.
Składniki:
200 g pieczarek
500 ml bulionu
2 marchewki
makaron nitki
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki wrzucić do garnka dodać masło i dusić pod przykryciem, posolić. Po podduszeniu pieczarek wlać bulion i zagotować, marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron dodać do zupy, podawać gorący.
O tak, zupki lubimy.. jak najbardziej ;-)) Zwykle jadam zupkę z dodatkiem serka topionego ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Z serkiem topionym nigdy nie jadłam , ciekawa alternatywa. Domyślam się, że ma za zadanie zagęścić. Dobrze myślę?
UsuńNie tylko zagęścić.. ale nadać odpowiedni smak ;-)
Usuńtak o tym też pomyślałam :)
Usuńsmakowita zupka
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna wersja pieczarkowej, u mnie też z makaronem, ale zawsze ze świderkami lub falbankami, nitki zarezerwowane do rosołku :)
OdpowiedzUsuńDzięki za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej.
heh nitki dlatego, że nigdy nie jadłam pieczarkowej z nitkami i chciałam spróbować.
UsuńPyszna pieczarkowa!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńJa najczęściej robię w formie kremu, z dużą ilością natki
OdpowiedzUsuńPieczarkowy krem też świetny :)
Usuń