środa, 18 kwietnia 2012

Zupa pieczarkowa

Już dawno nie brałam udziału w akcjach kulinarnych i stwierdziłam, że czas to nadrobić. Skorzystałam z zaproszenia Ani z blogu Mops w kuchni i podjęłam pieczarkowe wyzwanie.

Składniki:
200 g pieczarek
500 ml bulionu
2 marchewki
makaron nitki
1 łyżeczka masła
sól
pieprz

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki wrzucić do garnka dodać masło i dusić pod przykryciem, posolić. Po podduszeniu pieczarek wlać bulion i zagotować, marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron dodać do zupy, podawać gorący.


Pieczarkowy Tydzień 2012

12 komentarzy:

  1. O tak, zupki lubimy.. jak najbardziej ;-)) Zwykle jadam zupkę z dodatkiem serka topionego ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z serkiem topionym nigdy nie jadłam , ciekawa alternatywa. Domyślam się, że ma za zadanie zagęścić. Dobrze myślę?

      Usuń
    2. Nie tylko zagęścić.. ale nadać odpowiedni smak ;-)

      Usuń
    3. tak o tym też pomyślałam :)

      Usuń
  2. Bardzo smaczna wersja pieczarkowej, u mnie też z makaronem, ale zawsze ze świderkami lub falbankami, nitki zarezerwowane do rosołku :)
    Dzięki za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heh nitki dlatego, że nigdy nie jadłam pieczarkowej z nitkami i chciałam spróbować.

      Usuń
  3. Ja najczęściej robię w formie kremu, z dużą ilością natki

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.