poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Domowe lody straciatella

Słońce, upał i lody to właśnie na to czekałam przez całą mroźną zimę.

Składniki:
450 ml śmietany kremówki (30%)
1 szklanka skondensowanego mleka słodzonego (400g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Śmietanę ubijamy na sztywno, gdy ją ubijemy stopniowo wlewamy skondensowane mleko. Na samym końcu wsypać ulubione dodatki w moim przypadku starta gorzka czekolada. Przełożyć do pojemnika i schłodzić najlepiej przez całą noc.
Moja wersja wyszła zbyt mocno zmrożona, kolejnym razem dokładnie się dostosuję do proporcji podanych w przepisie.
* inspirację zaczerpnęłam od muffinki.


12 komentarzy:

  1. Pyszne! Jedynie sorbet kiedyś robiłam, może czas na domowe lody?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były dobre choć zbyt mocno zmrożone :)

      Usuń
    2. Mam dziwne przeczucie, że z tego przepisu nie wyjdą mniej zmrożone...

      Usuń
    3. ja też :)
      P.S byłoby miło gdybyś się podpisał/a

      Usuń
  2. Domowe lody mają doskonały smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj mają mają :) ale te mi troszkę nie wyszły, następnym razem będzie lepiej :)

      Usuń
  3. Straciatella <3 jedne z ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam lody straciatella, muszę spróbować sama z Twoim przepisem:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te wyszły zbyt zmrożone, może z tego przepisu co brałam wyjda odpowiednie

      Usuń
  5. jeszcze nie robilam domowych lodow, a to takie proste i pyyyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.