sobota, 21 kwietnia 2012

Burgery z czerwonej fasoli

Do przygotowania tej potrawy zainspirowała mnie Shinju. Burgery te tak mnie urzekły że nie było mocnych aby mnie powstrzymać od ich wykonania. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała, choć myślę że porównując z oryginałem w smaku wielkiej różnicy nie było.

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula
1 łyżka sosu chili
1 łyżka mąki
3 łyżki płatków orkiszowych
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól
pieprz

Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą, poczekać aż z niej ocieknie. W międzyczasie obrać cebulę, jej połowę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Pozostałą część wrzucić do malaksera, dodać sos chili, ostrą paprykę, sól, pieprz i fasolę. Wszystko dokładnie zmiksować do czasu, gdy masa nabierze gładkiej konsystencji. Powstałą masę wyjąć dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, mąkę i płatki i wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Smażyć na patelni na odrobinie oleju, tak aby ładnie się zrumieniły.

6 komentarzy:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.