piątek, 20 kwietnia 2012

Tort czekoladowo-truskawkowy

Ostatnio zostałam poproszona o przygotowanie urodzinowego tortu. Chciałam się wymigać od takiej odpowiedzialności ale solenizantka tyle prosiła, że uprosiła - podjęłam wyzwanie ;) Obawiałam się tej decyzji bo dobrze wiecie, że piec nie potrafię, a biszkopty w moim wykonaniu są co najmniej nieudane. Po raz kolejny mój strach okazał się mieć wielkie oczy, gdyż tort wyszedł i okazał się moim wypiekowym hitem. 

Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kubka cukru
2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka – mieszamy mikserem. Do tej mikstury dodajemy przesiane składniki i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). 

Masa czekoladowa: 
250 g śmietany 30%
125 g ciemnej czekolady 70% kakao
1 łyżka cukru
 
Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną.

Masa śmietankowo - truskawkowa:
300 g truskawek
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru (lub więcej - mniej, w zależności od słodkości truskawek)

200 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 100 g pokroić na małe kawałki.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).
Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek.

+ śmietana 30% na oblepienie tortu
+ truskawki do ozdobienia


Dodaję do "Mistrzów patelni" w kategorii  Tort słodko-kwaśny

14 komentarzy:

  1. Takie torty lubie z odpowiednia iloscia kremu!

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe, ja też często mówię, że nie umiem piec, ale ostatnio coraz częściej mi to wychodzi!:) widzę, że ty też masz dobrą passę, bo tort prezentuje się fenomenalnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe Uczę się i z wypieku na wypiek idzie coraz lepiej. Mam nadzieję, że obie dojdziemy do "perfekcji"

      Usuń
  3. tort wygląda rewelacyjnie, solenizantka z pewnością była zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wydawało się że była zadowolona ja napewno jestem ;) :)

      Usuń
  4. Pięknyyy, a jaki wysoki! To była prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, wysoki bo dużo masy mi wyszło :)

      Usuń
  5. Mhmh.. następnym razem dla mnie upieczesz taki torcik ;-D Czyli w środę.. ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.