Dzisiejsze pichcenie było pod znakiem zapytania. Nie miałam czasu na gotowanie, dlatego moja propozycja nie jest zbyt skomplikowana i twórcza. Niemniej jednak i takie przepisy przydają się zwłaszcza w takie dni jak ten.
Składniki:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól i pieprz
50g serka topionego
3 ziemniaki
1 cebula
450 g mieszanki warzywnej
3 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól i pieprz
50g serka topionego
3 ziemniaki
1 cebula
450 g mieszanki warzywnej
Sposób przygotowania:
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy mieszankę warzywną, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulkę - mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło stale mieszając dodajemy mąkę. Całość zalewamy mlekiem i energicznie mieszamy by nie powstały grudki do momentu aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy warzywa. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Przepis dodaję do akcji "Wegetariański przysmak, czyli warzywa w roli głównej"
Szybko a do tego smacznie;)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio 'przeprosiłam się' z beszamalem i znów zaczęłam go uzywać w różnego rodzaju zapiekankach. Twoja brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńto fakt, raz na jakiś czas należy się z nim przeprosić ;)
UsuńNajgorsze są jest te 30 minut kiedy trzeba czekać na ten smakołyk ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Zawsze w tym czasie można się zająć czymś innym ;)
UsuńLubie takie pysznosci.szybko i pysznie:)
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka pociekła :) super
OdpowiedzUsuńWarzywka pod beszamelem smakują....nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuń