środa, 7 marca 2012

Warzywa pod beszamelową pierzynką

Dzisiejsze pichcenie było pod znakiem zapytania. Nie miałam czasu na gotowanie, dlatego moja propozycja nie jest zbyt skomplikowana i twórcza. Niemniej jednak i takie przepisy przydają się zwłaszcza w takie dni jak ten.

Składniki:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól i pieprz
50g serka topionego
3 ziemniaki
1 cebula
450 g mieszanki warzywnej
Sposób przygotowania:
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy mieszankę warzywną, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulkę - mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło stale mieszając dodajemy mąkę. Całość zalewamy mlekiem i energicznie mieszamy by nie powstały grudki do momentu aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy warzywa. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Przepis dodaję do akcji "Wegetariański przysmak, czyli warzywa w roli głównej"

9 komentarzy:

  1. Ja ostatnio 'przeprosiłam się' z beszamalem i znów zaczęłam go uzywać w różnego rodzaju zapiekankach. Twoja brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fakt, raz na jakiś czas należy się z nim przeprosić ;)

      Usuń
  2. Najgorsze są jest te 30 minut kiedy trzeba czekać na ten smakołyk ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze w tym czasie można się zająć czymś innym ;)

      Usuń
  3. Lubie takie pysznosci.szybko i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż mi ślinka pociekła :) super

    OdpowiedzUsuń
  5. Warzywka pod beszamelem smakują....nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.