wtorek, 20 marca 2012

Ryż z warzywami i schabowym gyrosem

Kochani dziś pierwszy dzień wiosny, dlatego i na moim talerzu odrobina słonecznego ryżu z dodatkiem warzyw i mięsa. Takim właśnie talerzem witałam dziś tą najpiękniejszą porę roku.

Składniki:
200 g schabu
3 łyżeczki przyprawy gyros
1 łyżeczka oleju
125 g ryżu
250 ml wody
szczypta kurkumy
sól
450 g mieszanki warzywnej
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w dowolną kostkę dodajemy olej i przyprawę gyros - wszystko razem macerujemy. W międzyczasie gotujemy wodę. Do wrzątku dodajemy sól, kurkumę i ryż. Zagotować, a następnie na najniższym ogniu gotować 10 minut. Ściągnąć z ognia i włożyć w pościel. Zmacerowane mięso smażymy do zmięknięcia. Dodajemy warzywa i wszystko razem dusimy.


8 komentarzy:

  1. Bardzo miły, a przede wszystkim smaczny początek wiosny :) Strasznie lubię mięsko przyprawione gyrosem, ta przyprawa dodaje mu charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda, brzmi nieskomplikowanie - to coś co lubię i trzeba będzie wypróbowac

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie przywitałaś wiosnę :) Najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Żółty ryż? Nie może być inaczej, jest po prostu niezastąpiony w kuchni ;-D A schabowy gyrosowy? ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.