niedziela, 4 marca 2012

Gęsta zupa mięsno-warzywna

Niedzielne gotowanie sprawia mi dużą przyjemność. Człowiek nie musi się nigdzie śpieszyć dlatego i potrawy w ten dzień przygotowywane nie muszą być ekspresowe. Grunt, żeby smakowały ;)

Składniki:
1/2 kg karkówki
1 cebula
2 ziemniaki
2 marchewki
1 słoiczek cukini
1 słoiczek papryki  (tak samo przygotowanej tylko czerwonej)
1 puszka krojonych pomidorów
1 litr wody
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W międzyczasie szykujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, cukinię i paprykę w podłużne paski, marchewkę w półokręgi, ziemniaki w grubą kostkę. Gdy mięso będzie dochodzić do miękkości solimy i zalewamy około 1 litrem wrzącej wody. Doprowadzamy całość do wrzenia i dodajemy marchewkę, gdy będzie lekko miękka wrzucamy ziemniaki. Kolejno cebulę i puszkę pomidorów. Na samym końcu dodajemy wcześniej pokrojoną  paprykę i cukinię. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić mąką. Smacznego :)

* Przy mocniejszym zagęszczeniu zupę można podać jako sos do ryżu czy makaronu.


Kategoria "W marcu jak w garncu, czyli dania jednogarnkowe"

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna zupa. Idealna na sycący obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu kiedy widzę taką zupkę przypomina mi się, że to już czas przywitać wiosnę ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do mnie do wzięcia udziału w Czekoladowym projekcie :D

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.