Niedzielne gotowanie sprawia mi dużą przyjemność. Człowiek nie musi się nigdzie śpieszyć dlatego i potrawy w ten dzień przygotowywane nie muszą być ekspresowe. Grunt, żeby smakowały ;)
Składniki:
1/2 kg karkówki
1 cebula
2 ziemniaki
2 marchewki
1 słoiczek cukini
1 słoiczek papryki (tak samo przygotowanej tylko czerwonej)
1 puszka krojonych pomidorów
1 litr wody
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W międzyczasie szykujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, cukinię i paprykę w podłużne paski, marchewkę w półokręgi, ziemniaki w grubą kostkę. Gdy mięso będzie dochodzić do miękkości solimy i zalewamy około 1 litrem wrzącej wody. Doprowadzamy całość do wrzenia i dodajemy marchewkę, gdy będzie lekko miękka wrzucamy ziemniaki. Kolejno cebulę i puszkę pomidorów. Na samym końcu dodajemy wcześniej pokrojoną paprykę i cukinię. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić mąką. Smacznego :)
* Przy mocniejszym zagęszczeniu zupę można podać jako sos do ryżu czy makaronu.
Kategoria "W marcu jak w garncu, czyli dania jednogarnkowe"
smaczna musiała być:)
OdpowiedzUsuńoj była była . Polecam
UsuńBardzo apetyczna zupa. Idealna na sycący obiad!
OdpowiedzUsuńSpokojnie zaspokoiła mi dwa dania
UsuńOd razu kiedy widzę taką zupkę przypomina mi się, że to już czas przywitać wiosnę ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Pyszna niedzielna zupa :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie do wzięcia udziału w Czekoladowym projekcie :D
OdpowiedzUsuńZobaczymy, pomyślimy ;)
Usuń