Idąc za ciosem słoikowych doskonałości postanowiłam przygotować cukinię w zalewie musztardowej z przepisu mojego teścia. Receptura nie jest skomplikowana ani czasochłonna a smak małych pałeczek cukiniowych bezcenny.
Składniki na zalewę:
9 szklanek wody
1 szklanka octu
60 dag cukru
5 łyżek musztardy
3 płaskie łyżki soli
kilka liści laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz musztardy zagotować. Całą miksturę wystudzić i dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Zalać słoiki wypełnione pałeczkami cukini i pasteryzować ok. 10 minut.
Z przepisu wyszło mi 16 średnich słoików. Użyłam 3 średnie cukinie.
W zanadrzu mam jeszcze przepis na ogórki z przyprawą grillową. Dajce znać czy chcielibyście zobaczyć taką wersję?
Ciekawy pomysł, nie był mi znany, a bardzo lubię wszystko, co z musztardą.
OdpowiedzUsuńOgorki w zalewie musztardowej to jadlam, ale cukinia tez zapowiada sie smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńCukinia i musztarda...rany...ale mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńA wiesz,że ja tak dziś się zastanawiałam jak by smakowały cukinie z musztardą, bo ogórki w takiej zalewie uwielbiam. Coś czuję, ze niedługo u mnie będą stały takie słoiki w spiżarni :D A jakiej musztardy użyłaś ?
OdpowiedzUsuńAleż cudeńka ostatnio w słoiczki upychasz!
OdpowiedzUsuńJadłam ogórki w takiej zalewie, więc myślę, że cukinia też będzie taka pyszna! Biorę przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
No wlasnie ...ja tez czytajac przepis ,przypomnialam sobie ze robilam kiedys ogorki z musztarda,a cukinie tylko w zwyklej zalewie octowej:)swietny pomysl...lubie cukinie pod kazda postacia...
OdpowiedzUsuńWitaj, zapraszam do siebie po wyróżnienie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoja siostra też robi ogórki w takiej zalewie, ale cukinii to nie próbowaliśmy jeszcze :)
OdpowiedzUsuńw zalewie musztardowej swego czasu robiłam ogórki. Pyszne były. A o cukinii takim sposobem nigdy nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie jak w Super Spiżarni ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl