Śmieją się ze mnie, że mam smaka na ogórki jak "Baba w ciąży" a ja najzwyczajniej w świecie je lubię. Dlatego zafundowałam sobie dwa słoje ogórków małosolnych na które serdecznie zapraszam.
Składniki:
ok. 3 kg ogórków
3 łyżki soli
6 ząbków czosnku
kawałki korzenia chrzanu
gałązki kopru
można dodać kromkę chleba
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni. Na wierzch można dodać kromkę chleba.
uwielbiam takie ogórki, na szczęscie tym u mnie zajmuje się moja mama i zawsze mogę na nie liczyć :)
OdpowiedzUsuńJa też je kocham.U mnie stoi taki sam słój.
OdpowiedzUsuńJa jutro robię kolejną porcję :) Dodajesz jakieś przyprawy jeszcze?
OdpowiedzUsuńo ja też mam takie nastroje! przypomniałaś mi że mam zaległości w tym zakresie:) u mnie zanim ogórki się ukiszą, połowy już nie ma, bo każdego dani sprawdzam, czy już są gotowe:)
OdpowiedzUsuńTez lubie ogorki, ale za malosolnymi nie przepadam. Za to mam kilkanascie sloikow ogorkow na inne sposoby. Uwielbiam kiszone i w musztardzie:)
OdpowiedzUsuńładne ogóreczki i dużo kopru,muszą być pyszne, zdjęcie też piękne, małosolne są wyjątkowe,pozdrawiam i smacznego!
OdpowiedzUsuń@ mopswkuchni - jest w nich tylko to co napisałam
OdpowiedzUsuńZakisiłam ogórki dziś z samego rana :)
OdpowiedzUsuńPachnie w całym domu a ja nie mogę się doczekać, kiedy będą dobre.
uwielbiam ten smak :)
OdpowiedzUsuńSłój wspaniałości:) Uwielbiam małosolne, tyle że u mnie zwykle dwóch dni nie stoją, znikają szybciej:)
OdpowiedzUsuńMocno pozdrawiam
Małosolne są najlepsze na świecie! U mnie w tej chwili słoi 5;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Małosolne wygrywają, nie ma lepszych ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
A ja też mam czasami takiego smaka na kwaśne :)
OdpowiedzUsuńzazdroszcze ci tych ogorkow!!!uwielbiam ,takie nawet na drugi dzien:)
OdpowiedzUsuń