.

gry online

środa, 20 lipca 2011

Ogórki małosolne

Śmieją się ze mnie, że mam smaka na ogórki jak "Baba w ciąży" a ja najzwyczajniej w świecie je lubię. Dlatego zafundowałam sobie dwa słoje ogórków małosolnych na które serdecznie zapraszam.

Składniki:
ok. 3 kg ogórków
3 łyżki soli
6 ząbków czosnku
kawałki korzenia chrzanu
gałązki kopru
można dodać kromkę chleba

Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni.  Na wierzch można dodać kromkę chleba.

14 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ogórki, na szczęscie tym u mnie zajmuje się moja mama i zawsze mogę na nie liczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też je kocham.U mnie stoi taki sam słój.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jutro robię kolejną porcję :) Dodajesz jakieś przyprawy jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  4. o ja też mam takie nastroje! przypomniałaś mi że mam zaległości w tym zakresie:) u mnie zanim ogórki się ukiszą, połowy już nie ma, bo każdego dani sprawdzam, czy już są gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez lubie ogorki, ale za malosolnymi nie przepadam. Za to mam kilkanascie sloikow ogorkow na inne sposoby. Uwielbiam kiszone i w musztardzie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ładne ogóreczki i dużo kopru,muszą być pyszne, zdjęcie też piękne, małosolne są wyjątkowe,pozdrawiam i smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. @ mopswkuchni - jest w nich tylko to co napisałam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zakisiłam ogórki dziś z samego rana :)
    Pachnie w całym domu a ja nie mogę się doczekać, kiedy będą dobre.

    OdpowiedzUsuń
  9. Słój wspaniałości:) Uwielbiam małosolne, tyle że u mnie zwykle dwóch dni nie stoją, znikają szybciej:)
    Mocno pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Małosolne są najlepsze na świecie! U mnie w tej chwili słoi 5;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Małosolne wygrywają, nie ma lepszych ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja też mam czasami takiego smaka na kwaśne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zazdroszcze ci tych ogorkow!!!uwielbiam ,takie nawet na drugi dzien:)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.