Nie rozpisując się zbytnio przedstawiam przepis na świąteczne pierniczki.
Składniki na około 100 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miodu
- 100 g cukru (pominęłam cukier)
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy piernikowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru (pominęłam)
- 1 ½ łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku mieszając do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową, wymieszać. Dodać jajko i rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować niezbyt grubo podsypując mąką, wykroić pierniczki i ułożyć na papierze do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ trochę urosną.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Lukrować po całkowitym ostygnięciu, najlepiej drugiego dnia.
Przepis pochodzi ze strony której nie pamiętam właściciela proszę o zgłoszenie się do mnie.
Pięknie polukrowane i jak ich dużo! :)
OdpowiedzUsuńpiękne - szczególnie w takiej ilości!:)
OdpowiedzUsuńślicznie przyozdobione
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę!
Wesołych, ciepłych i uśmiechniętych świąt! :)
OdpowiedzUsuńUUuu.. ładna kolekcja.. nie ma co ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl