Od tamtego roku myślałam nad wprowadzeniem czegoś nowego w mojej świątecznej kuchni. Długo myślałam nad tym co wyeliminować a co dodać. Całe szczęście pewnego dnia spotkałam Tomasza Jakubiaka - kucharza i dziennikarza kulinarnego związanego z programem Dzień Dobry TVN, który poczęstował mnie wyśmienitą pikantną zupą łososiową. Pierwsza łyżka i już wiedziałam, że to jest to. Właśnie tą zupę podam na świątecznym stole.
Składniki:
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka masła
3 marchewki
1 por
2 ząbki czosnku
seler naciowy zastąpiłam zwykłym
kawałek kopru włoskiego
kilka gwiazdek anyżu
kilka goździków
papryczka chili
2 pęczki posiekanej natki pietruszki
pół szklanki śmietany 30% (pominęłam)
puszka pomidorów krojonych
400 g łososia pokrojonego w kostkę
2 łyżki uprażonych pestek dyni
Sposób przygotowania:
Marchewkę, selera, czosnek, pora, goździki, anyż, chili, masło i odpady z ryby włóż do garnka po czym zalej około 3 litrami wody. Gotuj na małym ogniu 2 godziny, odcedź. Marchewkę pokroić w kostkę. Bulion ponownie przelej do garnka dodaj śmietanę, pokrojoną rybę, marchewkę, połowę natki pietruszki i pomidory. Zagotuj. Na samym końcu wrzuć pestki dyni. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Przepis Tomasza Jakubiaka
Bardzo apetycznie wygląda:) Ciekawa jestem, jak smakuje.
OdpowiedzUsuńMmm apetyczna zupa:) W sam raz na jesień/zimę:)
OdpowiedzUsuńoj nie ma w tym nic trudnego :) troszke szpilek i cekinów ;) i gotowe :)
OdpowiedzUsuńzupa prezentuje się wybornie! i jaki piękny kolor!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Zupa musi wspaniale smakować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
lubię pikantne smaki. bardzo ciekawy pomysł na zupę
OdpowiedzUsuńW sam raz na moje podniebienie ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl