czwartek, 18 sierpnia 2011

Penne z pesto pietruszkowo-bazyliowym

Nie chce stracić ani minuty słońca a to znak, że czas przygotować szybki obiad.

Składniki:
makaron penne
2 garści natki pietruszki
kilka listków bazylii
2 łyżki pestek słonecznika
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
odrobinę startego sera żółtego

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pietruszkę i bazylię płuczemy w wodzie i lekko osuszamy. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy. Po ugotowaniu makaronu i jego odcedzeniu wrzucamy go znów do garnka dodajemy powstałe pesto i dokładnie łączymy. Wykładamy na talerz i posypujemy startym serem.


8 komentarzy:

  1. Coś podobnego kiedyś robiłam, nawet następnego dnia na zimno było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słuszna teoria:) Trzeba naładować baterie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pesto znam tradycyjne, bazyliowe. Często robię je sama, bo takie najlepsze i następnym razem dodam troche pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie rodzaje pesto, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pesto własne to prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mhmh! Jako Miłośniczka Makaronów oceniam tą potrawę na 6 z plusem ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.