niedziela, 31 lipca 2011

Tarta z kurczakiem i warzywami

Składniki:
Ciasto:
300g mąki
150g masła
1 jajko
1 łyżka wody
sól, pieprz

Farsz:
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 piersi z kurczaka
brokuł
2 garści fasolki szparagowej
200g pieczarek
1 czerwona papryka
1 pomidor
kilka plastrów cukini
3 jajka
1 mała szklanka jogurtu
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, mielona ostra papryka,
Starty żółty ser

Sposób wykonania:
Mąkę siekamy z masłem dodajemy jajko, wodę oraz sól i pieprz i wszystko razem dokładnie ugniatamy. Formujemy bryłę zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy najlepiej przez folię, wykładamy przygotowane przez nas naczynie i ciasto lekko nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 min w temperaturze 160 stopni po czym wykładamy i nakładamy farsz. Tak przygotowaną tarte pieczemy około 30 min w tej samej temperaturze.

Farsz:
Ciasto smarujemy przecierem, układamy kawałki kurczaka. Kurczak wcześniej „przegryzł się” z solą, ostrą papryką, czosnkiem i został usmażony na patelni bez tłuszczu. Kolejno układamy ugotowane różyczki brokuła, ugotowaną fasolkę. Układamy pieczarki uprzednio podduszone na maśle oraz plastry cukini, czerwonej papryki. Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami, jogurtem z solą i czosnkiem i posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy plastry pomidora.

Sałatka:
Czerwona kapusta
1 mała cebulka
1 jabłko
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
pietruszka

Kapustę tniemy, cebulkę kroimy w kostkę, jabłko trzemy na tarce, dodajemy przyprawy, pietruszkę i majonez. Wszystko razem mieszamy.


7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie wytrawne tarty:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale warzywnie u Ciebie ostatnio :) Uwielbiam takie zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez taką czesto robię i bardzo lubię:) Pyszna":)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ bogata ta tarta - musi być pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjem Cię ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.