Jestem pełna podziwu dla samej siebie, że chce mi się robić różnego rodzaju przetwory. Nigdy w moim rodzinnym domu się tego nie robiło i nie miałam wprowadzonego takiego nawyku. Zazwyczaj korzystało się z przychylności babuni, która obdarowywała nas różnymi dobrodziejstwami. Ale jak widać na załączonych obrazkach tym i tych wcześniejszych zaczęłam stawiać na własne wyroby.
Moim kolejnym eksperymentem przetworowym stały się ogórki grillowe.
Składniki:
5 kg ogórków
1 szklanka soli
9 szklanek wody
Składniki na zalewę:
0,5 kg cebuli pokrojonej w prążki
5-6 gałązek selera
4 szklanki octu
8 szklanek wody
6 szklanek cukru
1 łyżeczka gorczycy
6 liści laurowych
2 przyprawy do grilla pikantne.
Sposób przygotowania:
Ogórki tniemy na kawałki lub pozostawiamy w całości i zalewamy 9 szklankami wody z 1 szklanka soli. Pozostawiamy na około 3 godziny i odcedzamy. Następnie ogórki wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy około 8 minut.
U nas mówimy na nie po szwedzku ;-) Polecam także meksykańskie, jeśli jeszcze nie robiłaś!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam. A przyznaję, że z ogórkami wypróbowałam już chyba wszystko;)
OdpowiedzUsuńo, bardzo ciekawe ogórasy ...z takimi sie jeszcze nie spotkałam:) ja wczoraj robiłam korniszony i sałatkę szwedzką do słoików:) ciekawa jestem tylko kto to przeje, bo jak zwukle nei znam umiaru w przetwarzaniu:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńPodoba mi się! Biorę je ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl