piątek, 29 lipca 2011

Ogórki grillowe

Jestem pełna podziwu dla samej siebie, że chce mi się robić różnego rodzaju przetwory. Nigdy w moim rodzinnym domu się tego nie robiło i nie miałam wprowadzonego takiego nawyku. Zazwyczaj korzystało się z przychylności babuni, która obdarowywała nas różnymi dobrodziejstwami. Ale jak widać na załączonych obrazkach tym i tych wcześniejszych zaczęłam stawiać na własne wyroby. 
Moim kolejnym eksperymentem przetworowym stały się ogórki grillowe.

Składniki:
5 kg ogórków
1 szklanka soli
9 szklanek wody

Składniki na zalewę:
0,5 kg cebuli pokrojonej w prążki
5-6 gałązek selera
4 szklanki octu
8 szklanek wody
6 szklanek cukru
1 łyżeczka gorczycy
6 liści laurowych
2 przyprawy do grilla pikantne.

Sposób przygotowania:
Ogórki tniemy na kawałki lub pozostawiamy w całości i zalewamy 9 szklankami wody z 1 szklanka soli. Pozostawiamy na około 3 godziny i odcedzamy. Następnie ogórki wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy około 8 minut.

5 komentarzy:

  1. U nas mówimy na nie po szwedzku ;-) Polecam także meksykańskie, jeśli jeszcze nie robiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie robiłam. A przyznaję, że z ogórkami wypróbowałam już chyba wszystko;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, bardzo ciekawe ogórasy ...z takimi sie jeszcze nie spotkałam:) ja wczoraj robiłam korniszony i sałatkę szwedzką do słoików:) ciekawa jestem tylko kto to przeje, bo jak zwukle nei znam umiaru w przetwarzaniu:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się! Biorę je ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.