wtorek, 14 czerwca 2011

Ciasteczka owsiane #2

Składniki na ciasteczka owsiane

  • 250 g płatków owsianych,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 2-3 jajka,
  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.
Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane i smażymy je do momentu aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki.
Przygotowujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.
Masę wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Masę przyciskamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką „odcinamy” ciastka owsiane od masy i wykładamy je na wysmarowanej masłem blasze.
Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160° C.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam chrupać owisiane ciasteczka, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. owsiane to ja lubię. a te są dodatkowo takie ładne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę jedno do wieczornej herbatki :) Są niezwykle apetyczne! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  4. owsiane ciasteczka uwielbiam:) ....a twoje wygladają uroczo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności! uwielbiam owsiane ciacha

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszna fotka, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. owsiane to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A coz to jest to czerwone, bo jakos nie moge skojarzyc...?

    OdpowiedzUsuń
  9. Opcja z czekoladą jest jeszcze bardziej kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  10. najlepsze ciastka pod sloncem i do tego tak slicznie udekorowane!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wyglądają, jak owsiane żołnierzyki wychodzące na przepustkę.:)

    OdpowiedzUsuń
  12. W sam raz na przegryzanie wieczorne ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.