Całą sobotę (i niedzielę zresztą też) wiało i padało nic się nie chciało robić i powoli dotykała mnie wiosenna depresja. Chcąc poprawić sobie humor musiałam mieć na talerzu coś w kolorach słońca. Takim oto sposobem zawitał u mnie kurczak w sosie z pomarańczy a do tego pieczone ziemniaki i marchewki w ziołach. Mając taki zestaw na talerzu uznałam, że jestem szczęśliwa.
Przepis cytuję za autorem:
"Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 4 pomarańcze
- 100 g masła
- ½ łyżeczki chilli w proszku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Wymieszaj ze sobą przyprawy: imbir, chilli, gałkę muszkatołową, kolendrę i kminek, następnie natrzyj nią dokładnie mięso.
Wyciśnij sok z 3 pomarańczy. Masło roztop w garnuszku, a następnie dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszaj i nie gotuj.
Czwartą pomarańczę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż ćwiartki kurczaka do naczynia żaroodpornego, zalej masłem z sokiem pomarańczowym i obłóż całość pokrojoną na kawałki pomarańczą.
Zapiekaj przez ok. 1 godz. w temperaturze 180°. Co ok. 15, 20 min podlewaj mięso tłuszczem z pieczenia. Jeżeli skórka zacznie mocno brązowieć, zmniejsz temperaturę do 140 i piecz dłużej o ok. 15 - 30 min"
Wyciśnij sok z 3 pomarańczy. Masło roztop w garnuszku, a następnie dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszaj i nie gotuj.
Czwartą pomarańczę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż ćwiartki kurczaka do naczynia żaroodpornego, zalej masłem z sokiem pomarańczowym i obłóż całość pokrojoną na kawałki pomarańczą.
Zapiekaj przez ok. 1 godz. w temperaturze 180°. Co ok. 15, 20 min podlewaj mięso tłuszczem z pieczenia. Jeżeli skórka zacznie mocno brązowieć, zmniejsz temperaturę do 140 i piecz dłużej o ok. 15 - 30 min"
Pieczone warzywa:
ziemniaki
marchewka
dowolne przyprawy (oregano, tymianek, zioła prowansalskie)
odrobina oleju
Warzywa obieramy i kroimy w grube cząstki. Do duże j miski wlewamy ok. 1 łyżkę oleju dodajemy zioła oraz warzywa. Wszystko razem mieszamy i wrzucamy na blaszkę. Pieczemy ok.1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Pysznie, pysznie :))
OdpowiedzUsuńO, no właśnie! To był bardzo słuszny kierunek!
OdpowiedzUsuńBardzo słuszny.:)
Ja bym chętnie podążyła w nim razem z Tobą.:)
Jak Ty to robisz, że to wszystko tak zjawiskowo wygląda???
juz od jakiegos czasu przymierzam sie do kurczaka w pomaranczach, a widzac go u Ciebie widze, ze musze zrobic koniecznie. Musze, musze, musze ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO, a jednak wiatr nie był taki zły, bo przywiał pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńJeśli to jest przepis na szczęście, to ja go kupuje!!!
OdpowiedzUsuńCudownie przypieczona skórka kurczka, chruuuup, chrup!!!
Ja nigdy się na takie połączenie nie odważyłam....a szkoda... :)
OdpowiedzUsuńoj chętnie wprosiłabym się do Ciebie na obiad :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe - ale mi ochoty na kurczaka narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie, na pewno skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńpyszny taki kurczaczek, aromatyczny i fajnie podany:)
OdpowiedzUsuńSłusznie - kto by nie był szczęśliwy, mając przed sobą takie rarytasy? :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNo takie kolorki na pewno i mi by poprawiły humor :)) Uściski!
OdpowiedzUsuńOj, taki obiadek bardzo by mi sie przydal (wiesz, ta deprecha z powodu wiatru... jeden dzien nie wialo, a dzisiaj ZNOWU, wrrrr!!!). Nabralam ochoty na takiego kurczaczka i napewno go wkrotce zrobie, o! Moze nawet juz jutro :)
OdpowiedzUsuńDzieki :*
ciekawe połączenie... Wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPalce lizać! ;-D Fajna ta kura ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl