Wybaczcie, ale nie mam dziś weny do napisania nawet kilku wstępnych zdań. W zamian za to mam nadzieję, że zaprezentowane danie wynagrodzi Wam moje „lenistwo”. Przepis dodaję do akcji Tylna ścianka
Składniki na 3 osoby:
½ opakowania ciasta francuskiego
ok 300g mięsa mielonego
2 łyżeczki masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, oregano
ok 200 g pieczarek
1 pomidor
1 papryka
1 jajko
Sposób wykonania:
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżeczce masła. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dusimy. Pieczarki myjemy i tniemy w plasterki dusimy na 1 łyżeczce masła na małym ogniu lekko soląc. Następnie ciasto francuskie kroimy na 3 części. Na każdej z nich układamy mięso mielone, pieczarki, 2 plastry pomidora, 2 plastry papryki. Wszystko razem ładnie zawijamy w cieście. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 15-20 min.
Takie kieszonki to ja chętnie do kieszonki, w sam raz na lancz :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i apetycze danie. Mam płat ciasta francuskiego. Może to dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńMi wynagrodziło i narobiło sporego apetytu na takie danie:)
OdpowiedzUsuńUlubiona męska wersja podania ciasta francuskiego :) też kiedyś robiłam z mielonym miesem, mężczyzna był zachwycony :D. Mnie też się podoba Twój przepis i ten kolorowy, wiosenny dodatek warzyw.
OdpowiedzUsuńi jak zwykle pięknie ozdobione:D
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Muszę zapamiętać:))
OdpowiedzUsuńSwietne te kieszonki! Fajna przegryzka na imprezę :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają te kieszonki i pewnie tak samo smakują - ciasto francuskie ma takie wszechstronne zastosowanie i jest takie pyszne!
OdpowiedzUsuńCudnie Ci wyszło!:)
bardzo ładnie prezentują się na talerzu. pewnie zjadłabym podwójną porcję, bo uwielbiam wszelkie nadzienia na bazie mielonego :)
OdpowiedzUsuńZ makiem? Świetny dodatek. Nadaje atrakcyjności ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Bardzo ciekawe te kieszonki, i takie ładniutkie:)
OdpowiedzUsuńNie było mnie tu parę dni, a tu takie pyszności się wyprawia:) Fajny sposób na francuskie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam mocno
też czasami mam lenia i wstępu nie chce mi się pisać, ale u Ciebie zdjęcia wynagradzają brak wstępu i kuszą wystarczająco :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z wykorzystaniem warzyw i mięsa mielonego, będę musiała spróbować. Do tej pory robiłam tylko z mięsem mielonym.
OdpowiedzUsuńbaardzo smakowicie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńno no no, chyba w tym przepisie odkrywam, że ciasto francuskie jest ogromnym polem kulinarnym dla smakosza, Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepis Extra łatwy i smaczny . GORĄCO POLECAM:)
OdpowiedzUsuńzarebiste
OdpowiedzUsuńsuper, na pewno spróbuje :) dzięki za pomysł :*
OdpowiedzUsuń