poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Kieszonki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i warzywami

Wybaczcie, ale nie mam dziś weny do napisania nawet kilku wstępnych zdań. W zamian za to mam nadzieję, że zaprezentowane danie wynagrodzi Wam moje „lenistwo”. Przepis dodaję do akcji Tylna ścianka

Składniki na 3 osoby:
½ opakowania ciasta francuskiego
ok 300g mięsa mielonego
2 łyżeczki masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, oregano
ok 200 g pieczarek
1 pomidor
1 papryka
1 jajko

Sposób wykonania:
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżeczce masła. Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dusimy. Pieczarki myjemy i tniemy w plasterki dusimy na 1 łyżeczce masła na małym ogniu lekko soląc. Następnie ciasto francuskie kroimy na 3 części. Na każdej z nich układamy mięso mielone, pieczarki, 2 plastry pomidora, 2 plastry papryki. Wszystko razem ładnie zawijamy w cieście. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 15-20 min. 


19 komentarzy:

  1. Takie kieszonki to ja chętnie do kieszonki, w sam raz na lancz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe i apetycze danie. Mam płat ciasta francuskiego. Może to dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi wynagrodziło i narobiło sporego apetytu na takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulubiona męska wersja podania ciasta francuskiego :) też kiedyś robiłam z mielonym miesem, mężczyzna był zachwycony :D. Mnie też się podoba Twój przepis i ten kolorowy, wiosenny dodatek warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  5. i jak zwykle pięknie ozdobione:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis. Muszę zapamiętać:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietne te kieszonki! Fajna przegryzka na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastycznie wyglądają te kieszonki i pewnie tak samo smakują - ciasto francuskie ma takie wszechstronne zastosowanie i jest takie pyszne!
    Cudnie Ci wyszło!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ładnie prezentują się na talerzu. pewnie zjadłabym podwójną porcję, bo uwielbiam wszelkie nadzienia na bazie mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z makiem? Świetny dodatek. Nadaje atrakcyjności ;-)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe te kieszonki, i takie ładniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie było mnie tu parę dni, a tu takie pyszności się wyprawia:) Fajny sposób na francuskie.
    Pozdrawiam mocno

    OdpowiedzUsuń
  13. też czasami mam lenia i wstępu nie chce mi się pisać, ale u Ciebie zdjęcia wynagradzają brak wstępu i kuszą wystarczająco :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy pomysł z wykorzystaniem warzyw i mięsa mielonego, będę musiała spróbować. Do tej pory robiłam tylko z mięsem mielonym.

    OdpowiedzUsuń
  15. baardzo smakowicie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  16. no no no, chyba w tym przepisie odkrywam, że ciasto francuskie jest ogromnym polem kulinarnym dla smakosza, Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis Extra łatwy i smaczny . GORĄCO POLECAM:)

    OdpowiedzUsuń
  18. super, na pewno spróbuje :) dzięki za pomysł :*

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.