piątek, 25 marca 2011

Stewia - roślina słodsza od cukru

Moi drodzy przychodzę do Was z ciekawostką związaną z pewną rośliną. Jakiś czas temu zauważyłam, że znajomi moich rodziców do słodzenia kaw czy herbat używają pewnego „magicznego proszku”. Patrzyłam na nich ze zdziwieniem, lecz nie miałam śmiałości zapytać cóż to za specyfik. Później sprawa ucichła a moja pamięć choć dobra to krótka, więc i to umknęło mojej uwadze. Ostatnio i u mnie domownicy zaczęli słodzić ciepłe napoje tym proszkiem. Zagłębiając się w temacie dowiedziałam się, że ta roślina to Stewia (Stevia rebaudiana) która ma wyjątkowo słodkie liście. Pochodzi z Paragwaju a jej zastosowanie to zazwyczaj sposób na walkę z otyłością oraz cukrzycą. Z wyczytanych informacji wynika, że rośliną tą można zastępować wszelaki cukier, bez którego niektórzy z nas nie potrafią się obejść. Dodawana jest jako cukier do słodzenia napojów oraz zamiennik cukru w ciastach i deserach. 

Niżej zamieszczę podstawowe informacje o Stewii:
• Stewia to w pełni naturalny słodzik
• Ma zero kalorii
• Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
• Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
• Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
• Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
• Może być długo przechowywany
• Stewia nie powoduje próchnicy zębów
• Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
• Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
• Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
• Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
• Stevia może być uprawiana samodzielnie 

* Więcej informacji znajdziecie na TEJ stronie, równie ciekawą jest TA

6 komentarzy:

  1. Tak, wiem o stewii, przy czym wiem jeszcze to, że często jest łączona z erytrolem, który ponoć jedyny jest w stanie stabilizować białko na wzór cukru czyli nadawałby się do robienia bez.
    Informacji tej jednak jeszcze nie sprawdziłam.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest taka ksiązka: Słodkie ciasta bez cukru. Przepisy z zastosowaniem stewii - autorstwa Ewy Parsch - osoby która zachorowała na cukrzycę i zaczęła stosować ten słodzik do swoich ciast. Interesuję się tym bo mój mąż jest cukrzykiem.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy post! Przeczytałam z zainteresowaniem:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. @ Lekka - pasuje wypróbować
    @ Grażyna - tak wiem wiem już się dokopałam do tej książki, mam zamiar ją kupić
    @ KUCHARNIA - dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam o istnieniu takiej rośliny. Ciekawy post.
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś mi się kiedyś o uszy obiło, a dzięki Tobie wiem więcej. Dziękuję!:)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.