niedziela, 20 lutego 2011

Wariacja na temat budyniu wg. kulinarnych-smaków

Nadszedł koniec weekendu jakże niezwykle czekoladowego. Po przepisach takich jak Czekolada Azteków, Naleśnikach czekoladowych oraz Rolowanych ciasteczkach nadszedł czas na wielkie zakończenie "Czekoladowego weekendu". Uświetniając ten moment chciałam przedstawić Wam moją wariację na temat budyniu. Przepis ewoluował w mojej głowie już jakiś czas, lecz jego ostateczną wersję podjęłam dziś rano. Zatem zapraszam do zapoznania się z moim skromnym eksperymentem.

Składniki:
2 gruszki
1 łyżeczka masła
szczypta chili oraz imbiru
2 łyżki wisky
pół łyżeczki cukru
4 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na budyń:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w rondlu dodając chili oraz imbir po chwili dodajemy gruszki. Całość przez parę minut smażymy po czym zalewamy whisky oraz cukrem. Smażymy do momentu, aż owoce będą miękkie. W międzyczasie na patelni prażymy wiórki kokosowe, gdy zbrązowieją przekładamy je do miseczki aby od ciepła patelni się nie spaliły.
Wszystkie składniki na budyń mieszamy w odrobinie mleka. Pozostałe mleko gotujemy, gdy zacznie się gotować wlewamy miksturę i energicznie mieszamy.
Wszystkie składniki przekładamy do pucharków według własnego uznania.
Smacznego

P.S. Moi kochani domownicy dziękuję Wam, że pochłonęliście i nadal pochłaniacie wykonane przeze mnie czekoladowe wyroby. ;)

Przepisy, które dodałam do "Czekoladowego weekendu"
- Czekolada Azteków
- Naleśniki czekoladowe
- Rolowane ciasteczka

10 komentarzy:

  1. Że treść niezwykła to natura, ale że i formę umiałaś nadać jej równie niezwykłą, to już sztuka.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. P.S. uroczy:)Budyń i gruszki - świetne połączenie!
    Serdecznie Cię pozdrawiam i idę zajrzeć w historię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda ten Twój eksperyment!

    OdpowiedzUsuń
  4. I mnie się podoba! Nie ma jak domowy budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Budyń piękny, a te gruszki w whisky kropka nad i.
    Super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym się poczęstowała takim deserkiem na zakończenie czekoladowego Weekendu:) Pysznie! Dziękuje za udział w zabawie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie się prezentuje ta wariacja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. rodzina na pewno jest zachwycona, nie masz sie co martwic :)))
    ja za czekolada nie przepadam (wiem, ze to dziwne ;)) ale chetnie ogladam czekoladowe wariacje.
    ps. a u mnie tez bylo z budyniem w ten weekend - bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam desery z gruszkami :) Bardzo fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjny deser!!!!!! gratuluje pomyslu!

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.