Totalny brak czasu spowodował, że dziś przepis który możemy wykonać w przeciągu 10 min. Tak szybkie dania chronią nas przed wyborem gotowych potraw kupowanych w sklepach bądź sieciach fast food. Zatem zapraszam do wykonania dania w tempie ekspresowym.
Składniki:
opakowanie (450 g) mieszanki mrożonych warzyw
300 g makaronu średniej wielkości
łyżka masła, łyżka mąki, łyżka oleju
szklanka mleka
100 g startego żółtego sera
pietruszka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa wrzucamy na patelnię na łyżkę tłuszczu aby się rozmroziły. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy (najlepiej odcedzić go 2-3 min przed czasem podanym na opakowaniu).
W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Do powstałej masy dodajemy mleko i całość podgrzewamy, tak by uzyskać sos beszamelowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron i warzywa mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Danie wkładamy do piekarnika i zapiekamy 20 min w temperaturze 180st C. Całość można posypać natką pietruszki.
P.S Pamiętajcie, że gotując makaron al dente ma on niższy indeks glikemiczny.
To lubię:)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie, to lubie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Wyrafinowaną kuchnię podziwiam, ale praktykuję tę, która mnie nie wpędza w kompleksy. Super!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makaron pod beszamelem, zrobię z grzybami. Z warzywami nigdy nie próbowałam, ale to zdrowe, kolorowe, zachęcające połączenie.
OdpowiedzUsuńSpróbuję ;)
OdpowiedzUsuń