czwartek, 24 lutego 2011

Bo kulinarnym-smakom się nudziło - jajka serduszka

Moi drodzy chciałabym zaprezentować Wam pewną ciekawostkę i moim zdaniem bardzo efektowny sposób podanie jajek na twardo. Zazwyczaj są one serwowane w całości, połówkach lub ćwiartkach. Moją alternatywą dla jajek na twardo od dziś zostają jajka serduszka :)
Wybaczcie, że nie są bardziej efektowne, ale robiłam je pierwszy raz :)

Składniki:
jajka 
ocet
woda
Potrzebne narzędzia:
patyczki (u mnie pałeczki)
tekturka
gumki recepturki

Sposób przygotowania. 
Do zimnej wody wkładamy jajka i wlewamy odrobinę octu (aby jajka nam nie pękały) - gotujemy ok.6 min.
Jajka obieramy ze skorupki starając się aby ich nie uszkodzić. Tekturkę zaginamy na pół i do środka wkładamy jajko. Następnie przykładamy patyczek, lekko go uciskamy a końce zawiązujemy gumką tak aby powstał rowek. Po jakichś 10 min nasze serduszka z jajek powinny być gotowe. :)



Dokładniej pokazane jest to TU

13 komentarzy:

  1. Dobry pomysł na walentynkowe śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne!!! Robi wrazenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze!
    I fajnie poznać taka sztuczkę przed jajecznymi Świętami.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są świetne:) koniecznie muszę wypróbować ten sposób na jajka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ktos ostatnio oglądał wykop.pl.....:) Tez robilam wczoraj:) Ale mi nie wyszło tak ładnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. No niestety to była inna strona, którą podałam pod zdjęciem ;)
    Moje też nie są piękne, ale trening czyni mistrza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio na demotywatorach widziałam takie serduchowe jajeczka :)
    Obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czego to ludzie nie wymysla ;) Swietne sa!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł! Pozdrawiam
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.