środa, 22 grudnia 2010

Suszone owoce

Składniki:
pomarańcze, cytryny, mandarynki
Sposób przygotowania:
Wyżej wymienione owoce kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm. Następnie kładziemy je na blasze wcześniej wyłożonej folią aluminiową i suszymy w piekarniku o temperaturze ok 70 stopni.(fajnie jest włączyć termoobieg). Pamiętajmy, że suszenie może potrwać dosyć długo i należy co jakiś czas obracać owoce na drugą stronę. (owoce można również powiesić nad kominkiem z tym, że należy bardzo często na nie spoglądać gdyż temperatura w tym miejscu jest znacznie wyższa).
Tak prezentują się wysuszone plastry pomarańczy, cytryny i mandarynek.


A tutaj jako ozdoba świątecznego podarku, który zrobiłam swoim przyszłym teściom. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.