300g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
180g masła lub margaryny
1 jajko
¼ szklanki maku
Dodatkowo
ok. 100g dżemu przetartego przez sitko
Sposób przygotoania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godz.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
Bardzo lubię wypieki z dodatkiem maku.
OdpowiedzUsuńJednak mak ma swój specyficzny urok :)
OdpowiedzUsuń