poniedziałek, 20 grudnia 2010

Ciasteczka makowe

Składniki:
300g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
180g masła lub margaryny
1 jajko
¼ szklanki maku
Dodatkowo
 ok. 100g dżemu przetartego przez sitko
 Sposób przygotoania:
  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godz.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy). 
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  4. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
przepis pochodzi z www.domowe-wypieki.pl

2 komentarze:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.