czwartek, 16 grudnia 2010

Pierniczki

Składniki: 
55 dag mąki (+ więcej do podsypywania) 
30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)  
10 dag cukru pudru 
12 dag masła 
1 jajko 
2 łyżeczki sody oczyszczonej 
przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej) 
kakao wedle uznania
Sposób przygotowania:
Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy - pomysł - wykałaczką, kręcąc nią).
Jeśli chcemy witrażyki, również przed upieczeniem, w dużym pierniczku wykrawamy mniejszy otworek, nasypujemy do niego pokrusznych landrynek (z górką) i pieczemy na papierze do pieczenia, ściągając po ostygnięciu.
Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 - 12 minut w temperaturze 150º.
Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.
Smacznego :)

Przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl, który z całego serca polecam. (warto tam zaglądnąć)

4 komentarze:

  1. oo jadlam te pierniczki w Twoim wykonaniu;D i przyznajaee ze pychootaaaa ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu są przepyszne.! dziękuję:* Kleo

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana w takim razie zapraszam do nas na więcej ;)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.