0,5kg mięsa
1 papryka czerwona bądź zielona (ja dałam w zalewie)
1 duża cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki
śmietana 18%
pół łyżeczki ostrej papryki lub więcej pieprzu
Placki:
1kg ziemniaków
1 jajko
kilka łyżek mąki (3-4)
łyżeczka soli
1 łyżka majeranku
1 łyżka śmietany
Dodatkowo:
kawałek żółtego sera
Sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. Rozgrzewamy rondel i obsmażamy mięso. Następnie dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę, 2 listki laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego, oprószamy solą i pieprzem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w nieduże paseczki. Dodajemy do mięsa i dusimy, aż zmięknie. Jeśli chcemy, możemy zagęścić powstały sos mąką a dla koloru dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Na koniec wyciągamy liście laurowe, dodajemy ostrą paprykę i kilka łyżek śmietany i doprawiamy jeszcze do smaku, jeśli istnieje taka potrzeba.
Gdy gulasz się gotuje przygotowujemy ciasto na placki - obieramy ziemniaki i cebulę i trzemy na niedużych oczkach tarki lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, majeranek, śmietanę i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.