poniedziałek, 13 grudnia 2010

Likier "krówkowy"

Składniki:
0,5 l wódki lub 0,25 l spirytusu z 0,25 l wody
1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
Sposób przygotowania:
Zamkniętą puszkę mleka gotujemy w wodzie ok.2 godziny tak aby puszka była cała zanurzona( dla ułatwienia można nabyć gotową masę. Po ugotowaniu studzimy puszkę, gdy już będzie zimna otwieramy ją i wyciągamy powstałą masę. Do masy wlewamy wódkę lub spirytus i wszystko razem mieszamy. W ten oto sposób powstaje cudowny likier. Jak do tej pory korzystałam tylko z mleka z firmy "Gostyń" (wtedy powstaje masa krówkowa) natomiast w Kauflandzie widziałam różne smaki np. kokos czy orzech.


3 komentarze:

  1. już od dawna przymierzam się do zrobienia takiego likieru domowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam !!! Zapewniam cie, że degustującym również posmakuje. Mam ochotę jeszcze zrobić kokosowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.