poniedziałek, 27 grudnia 2010

Makowiec z jabłkami

Składniki:
1,5 szklanki maku 
4 średniej wielkości jabłka 
5 jajek 
paczka kandyzowanych daktyli (osobiście dodałam orzechy, rodzynki i kandyzowanego ananasa)
1 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 szklanka cukru pudru 
aromat migdałowy 
kostka masła (250 g) 
5 łyżek kaszy manny 
5 łyżek mąki pszennej 
1 szklanka mleka (do namoczenia maku)
Sposób przygotowania:
Mak gotujemy z mlekiem przez około pół godziny, gdy nie chcemy go pilnować wystarczy zalać gorącym mlekiem i pozostawić do wchłonięcia. Po jego wystudzeniu 3 razy mielimy.  Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Dodatki takie jak np. orzechy, bakalie dodajemy do masy. To samo robimy z jabłkami i makiem. Na koniec dodajemy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą za pomocą łyżki. Wylewamy na wysmarowaną blachę (30 x 20 cm) i wkładamy do piekarnika na około 50 minut. w temperaturze ok. 170-180 stopni. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać migdałami.
Smacznego :)
przepis pochodzi ze strony mojewypieki.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.