poniedziałek, 29 listopada 2010

szpinakowe canncelloni z sosem śmietanowo-czosnkowym

Składniki:
- makaron cannelloni
- paczka świeżego szpinaku
- 1 cebula
- boczek
- śmietana
- czosnek
- oliwa
Sposób przygotowania:
Farsz: na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po podduszeniu tych składników dodajemy wcześniej opłukany i osuszony szpinak po czym ok.10 min razem wszystko dusimy na małym ogniu. Jeśli ktoś lubi może dodać boczek pokrojony w drobną kostkę.
Sos śmietanowo-czosnkowy: do śmietany dodajemy czosnek zmiażdżony w prasce

W naczyniu żaroodpornym na dnie rozsmarowujemy odrobinę sosu śmietanowo-czosnkowego Na nim układamy lekko podgotowane i nafaszerowane wcześniej przygotowanym farszem makarony canncelloni. Całość zalewamy pozostałą częścią  sosu. Wkładamy do piekarnika na ok.20min oczywiście do uzyskania miękkości makaronu (wszystko zależy od tego jak mocno podgotujemy makaron) W trakcie można dosypać małe kosteczki boczku oraz posypać zieleninką do smaku. SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.