wtorek, 9 listopada 2010

Kurczak w cieście francuskim

Skladniki na 2 bardzo duże porcje: 
 - 1 średnia pierś z kurczaka
 - ciasto francuskie- gotowe ciasto do kupienia w każdym markecie [ ja kupiłam ciasto mrożone  , z gotowych 6 płatów cista, uformowałam dwa płaty i jeszcze sporo ciasta musiałam odciąć , bo bylo go za dużo ]
 - kilka pieczarek
 - 1 cebula
 - kilka plastrów szynki lub chudego boczku
 - 1 jajko
 - ulubione przyprawy
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami. 
2. Cebulę i pieczarki , kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.
3.Z  Ciasta francuskiego  uformować 2 platy o wymiarach 15x25 cm, polożyć na posypaną mąką blaszkę i wstawiamy na 10 min. do lodówki.  
4. Po tym czasie, wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób:  z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy ok. 8 nacięć, w odstępach, co 1,5-2 cm ;po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepociete,
5. Na tak przygotowanym cieście ,kładziemy pierś kurczka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki ( na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego). Tak samo postępujemy z drugą piersią. 
6. Zabieramy się za zaplatanie ciasta.  
7. Gotowe zawiniątka wkładamu na 15 min do lodówki, a po wyjęciu smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min .
Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. A zapach w domu niesamowity :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.