środa, 8 kwietnia 2015

Usta Adama

Witajcie
Szukając inspiracji na ciasto, które wykonam w święta natrafiłam na przepis który mnie ujął za serce. Nie tylko swoim wyglądem, ale również swoją prostotą wykonania. Nie zastanawiając się długo zakupiłam składniki i je przygotowałam. Dzielę się z Wami oryginalnym przepisem, który pochodzi od KaterinaJ.



Składniki:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
powidło różane
winogrona

 ciasto:
250g masła
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mleka
3  łyżki kakao
6 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopty przełożyć powidłem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno ułożyć w rzędach na dnie blachy biszkopty. Masło, cukier, mleko i kakao rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu (gotować ok 5 minut ciągle mieszając). Do wystudzonej masy dodać 1 jajko oraz 5 żółtek, mąkę oraz proszek do pieczenia - dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki wyłożyć ciasto na biszkopty. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

masa:
1 1/3 szklanki mleka
250 g masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
5 łyżek cukru

Mleko zagotować. Żółtka rozetrzeć z cukrami oraz obiema mąkami. Kolejno do masy jajecznej wlać niewielkim strumieniem mleko, energicznie mieszając całą masę. Zagotować. Powstały budyń wystudzić. Masło dokładnie utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, kolejno układać na wierzchu owoce. Wstawić do lodówki aby masa stężała. 

polewa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
50 g masła

Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku. Gotować przez chwilę, aż polewa zacznie gęstnieć. Pokropić po cieście i wstawić do lodówki aby stężała.


4 komentarze:

  1. Ciasto wyglada rewelacyjnie :) Moglabys podac rozmiary blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest obłędne, od pierwszego spróbowania moje podniebienia było nim zachwycone i tak jest po dziś dzień:-) Miłośników tego ciasta nam całkiem sporo.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.