piątek, 27 marca 2015

Ciasto czekoladowe z "pijanymi" wiśniami

Witajcie
W ten przedświąteczny okres z pewnością często zastanawiacie się co przygotować na wielkanocny poczęstunek. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne ciasto to z czystym sumieniem mogę polecić Wam właśnie to. Nie dość, że jest proste w wykonaniu to bardzo dobrze smakuje.

Ciasto z przepisu Sylwia Marczak

Składniki:
biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
6 łyżek wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

masa:
1 miękkie masło
1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego o smaku czekoladowym

polewa:
wiśnie ze spirytusu (u mnie ze słoika litrowego)
100g masła
3/4 szklanki cukru 
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady 

Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier oraz żółtka. Kolejno dodać przesiane przez sitko mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać wodę i delikatnie wszystko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić na kratce i przeciąć na dwie równe części.
Margarynę utrzeć na puch i stopniowo dodawać do niej masę z mleka skondensowanego. Po uzyskaniu gładkiej masy przełożyć biszkopty. Pamiętając, aby wysmarować również wierzch górnego biszkoptu.
Na górny biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie i zalać polewą, którą uzyskamy roztapiając wszystkie pozostałe składniki. Polewę odstawiamy i czekamy aż zgęstnieje. Smacznego


1 komentarz:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.