środa, 25 marca 2015

Schab ze śliwką i orzechami

Witajcie 
Już niedługo kolejne święta i dlatego mam dla Was super przepis na schab. Schab podany z orzechami i śliwkami cudownie wyglądający na stole. Pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok, a smak już sami ocenicie.


Przepis pochodzi ze strony Przepisy Aleksandy

Składniki:
1 kg schabu bez kości
100g orzechów włoskich
150 g śliwek 
1 żółtko 
sok z cytryny
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki smalcu 

Sposób przygotowania:
Schab umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Posolić, popieprzyć, posypać majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie natrzeć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na całą noc. Śliwki zalać niewielką ilością wody. Po 12 godzinach gotować je przez około 15 minut na niewielkim ogniu. Kolejno odsączyć z wody (nie wylewać) i pozostawić do wystudzenia. Orzechy grubo pokroić i wymieszać z żółtkiem, solą, pieprzem i pokrojonymi w paski śliwkami. Schab naciąć do połowy w trzech miejscach przez całą długość mięsa. Wypełnić nacięcia farszem - lekko docisnąć (można związać sznurkiem). Brytfannę wyłóż folią aluminiową (matowa strona ma dotykać ścianek naczynia, a błyszcząca mięsa) i posmaruj ją smalcem. Włożyć do naczynia mięso i polać je delikatnie wodą ze śliwek. Wierzch brytfanny szczelnie zawinąć folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można ściągnąć folię aby mięso się przyrumieniło. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.


2 komentarze:

  1. Piękny schabik. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjnie wygląda:) nie jadłam takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.