środa, 18 grudnia 2013

Pierniczki migdałowe

Ciąg dalszy pierniczkowego szaleństwa, tym razem w wersji migdałowej. Co tu dużo mówić, nic tylko zakasywać rękawy i do dzieła.
Przepis po niewielkich modyfikacjach zaczerpnięty od Moje wypieki.


Składniki:
300 g mąki 
200 g mielonych migdałów
100 g cukru
1 jajko
3/4 szklanki miodu
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
50 g masła
2 łyżki likieru waniliowego
1/2 szklanki posiekanych drobno migdałów
migdały do dekoracji
1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku rozpuścić masło, cukier, miód, kakao i likier. Do osobnego naczynia przesiać mąkę dodać zmielone i posiekane migdały, jajko, przyprawę korzenną oraz sodę. Przestudzoną masę wlać do suchych składników i dokładnie wyrobić. Lekko podsypując mąką wałkować ciasto na grubość około 5mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze i dekorować migdałem. Każde posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 8-10 minut. Studzić na kratce.

1 komentarz:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.