sobota, 2 marca 2013

Dietetyczne ciasto jabłowo-budyniowe

Witajcie kochani

Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis na fantastyczne dietetyczne ciasto, które zachwyci każdego łasucha dbającego o figurę. Deser ten nie jest zbyt skomplikowany, choć by go wykonać musimy przejść przez kilka etapów.

Składniki spód:
5 łyżek płatków owsianych
1 jogurt bałkański
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, po czym odstawiamy, aby ostygło.

Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
cukier do smaku
cynamon

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Wszystkie jabłka wrzucić do garnka i podgrzać dodać rozpuszczoną galaretkę, cukier i cynamon – wymieszać. Wylać na ostudzony spód i wstawić do lodówki.

Składniki na masę budyniową:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1jajko
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki masła

Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko razem roztrzepujemy, aby wyszła rzadka masa. Pozostałą  część mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej roztrzepaną masę, pamiętając aby stale mieszać. Powstałą masę budyniową wystudzić. Następnie wylać na masę jabłkową i wstawić do lodówki.

Na wierzch:
2 galaretki wiśniowe

Przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzić i czekać aż lekko stężeje. Następnie delikatnie i powoli wylewać na masę budyniową. Wstawić do lodówki i czekać aż galaretka dokładnie stężeje. 


28 komentarzy:

  1. ale pyszności i można wcinać bez wyrzutów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiedzmy sobie szczerze, mniejsze wyrzuty będą po tym cieście niż po batonie ;)

      Usuń
  2. Boskie ciacho! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda..zapisuję do wypróbowania..

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś w sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny blog i pyszne zdjęcia.
    Ja również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
    http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
    udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne! smakowite, a przy tym zawsze ciut mniej kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile dodajemy masła do masy budyniowej?

      Usuń
    2. zapomniałam napisać 2 łyżki, albo całkowicie pomijamy

      Usuń
  7. Zrobiłam to ciasto w minioną sobotę, mimo że wyglądało jak na zdjęciu, to w smaku bardzo mnie rozczarowało, wygląda ładnie, ale jest przeciętne. Poza tym mam kilka zastrzeżeń - masa budyniowa z podanych proporcji wychodzi tak gęsta jak galaretka o smaku budyniowym, co wcale nie jest korzystne, uważam za zbędne dodawanie mąki pszennej, a przynajmniej nie aż 1/2 szklanki, poza tym poszczególne masy nie łączą się ze sobą, co utrudnia krojenie, bo wszystko się rozlatuje, natomiast spód wymaga dłuższego czasu w piekarniku niż 20 minut, mój piekł się 35 minut. No i to chyba wszystkie moje spostrzeżenia. P.S. Postanowiłam napisać to po to, żeby inni skorzystali z moich doświadczeń, nie ma z mojej strony złośliwości itd., na pewno będę tu zaglądać, żeby wypróbować inne przepisy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagi z pewnością będą cenną wskazówką.
      Przepis, który podałam wyszedł mi i postanowiłam go tu zaprezentować. Co do smaku to każdy ma gusta i guściki, nie jest to typowe ciasto w którym zawarte są setki kalorii.
      Może faktycznie masa jabłkowa niechętnie chce się trzymać ze spodem, ale u mnie było to na tyle dobrze że placek ładnie stał. Poza tym długość pieczenia spodu nie każdemu upiecze się w tym samym czasie, gdyż jest to uwarunkowane wielkością blachy jak również piekarnika i jego stopnia nagrzewania.

      Usuń
  8. Jogurt bałkański ale jaki mały czy duży? czekam z niecierpliwością na odpowiedź bo już ślinotoku dostaję i chcę jak najszybciej mieszać w garach i piekarnikach ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A gdybym zamieniła masę budyniową z jabłkową nie trzymałoby się lepiej spodu?

    OdpowiedzUsuń
  10. jakiej wielkości blacha?

    OdpowiedzUsuń
  11. jakiej wielkości blacha?
    czym można zastąpić jogurt bałkański?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blacha wielkości ok. 25x36
      Można go zastąpić jogurtem greckim, jogurtem naturalnym z dodatkiem żelatyny

      Usuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.