sobota, 23 lutego 2013

Rogaliki z marmoladą

Witajcie moi drodzy :)

Dziś chciałabym Wam zaprezentować drugi sposób na wykorzystanie ciasta drożdżowego, z którego korzystałam przy robieniu drożdżowych bułeczek. Tym razem powstały przepyszne rogaliki doskonale nadające się do popołudniowej kawki czy herbatki jak również jako drugie śniadanie np. do szkoły czy pracy.

Składniki:
500g mąki
40 g drożdży
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oleju
marmolada
Wszystkie składniki wsypać do  malaksera i dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić je na cztery części i każdą z osobna rozwałkować na duży okrąg. Pokroić na trójkąty tak jak pizze. Na szerszy koniec ułożyć marmoladę, rogi zawinąć do środka po czym zwinąć - uformować w kształt półksiężyca. Układać na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na około 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni piec do zrumienienia.

UWAGA
Znikają równie szybko.
;)

8 komentarzy:

  1. He he faktycznie znikają w oczach:) Fajne te rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę, się że wyglądowo przypadły do gustu. Całe szczęście, że zdążyłam zrobić im zdjęcie bo rodzinka pochłonęła je w mgnieniu oka :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. udało mi się zjeść 2, dobrze że smak poczułam ;)

      Usuń
  3. piękne Ci wyszły:) rewelacja, ja też robiłam w tym tygodniu rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nic a nic nie wątpię, że zniakają tak szybko jak na ostatnim zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.