niedziela, 10 lutego 2013

Drożdżowe bułeczki

Witajcie kochani

Chciałabym dziś Was zaprosić na przepis na drożdżowe bułeczki śniadaniowe. Doskonałe na niedzielne leniwe śniadanko.

Składniki:
500g mąki
40 g drożdży
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oleju


 Idąc na łatwiznę wszystkie składniki wsypać do  malaksera i dokładnie wyrobić ciasto. Urwać kawałek ciasta i uformować z niego wałek, nałożyć ciasto jakby się chciało zrobić pętelkę, jedną końcówkę wałka zawinąć przez dziurkę od dołu a drugą od góry. Układać na natłuszczonej blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na chwilkę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy urosną piec ok. 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni na grzaniu góra-dół, przy końcu na termoobieg. Studzić na kratce.


 

4 komentarze:

  1. ale apetyczne! zjadłabym i pocelebrowała śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic straconego zawsze można je zrobić na jutrzejsze śniadanko :)

      Usuń
  2. bułeczki przepyszne:) robiłam juz 2 razy bo bardzo zasmakowały domownikom

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastyczna wiadomość :) Na moim fb profilu możesz się nimi pochwalić jeśli chcesz byłoby mi bardzo miło https://www.facebook.com/kulinarnesmaki
      Pozdrawiam

      Usuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.