wtorek, 12 czerwca 2012

Schab zapiekany

Witajcie moi drodzy.
Na samym wstępie chciałabym Was przeprosić, że nie ma mnie tak dużo jak ostatnio. Niestety ostatni tydzień był wywrócony do góry nogami. Nie miałam zbyt dużo chwil na zajmowanie się kulinariami. Niniejszym obiecuję poprawę ;)
Dziś chciałabym Was zaprosić na zapiekany schab, który jest fajna alternatywą do tradycyjnych smażonych.

Składniki:
4 plastry schabu
2 łyżki majonezu
1 pomidor
1/2 cebuli
1/2 łyżki masła
100 g tartego sera bądź plastry
sól
pieprz

Schab myjemy, osuszamy i rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na blasze jeden koło drugiego i rozsmarowujemy po nich majonez. W międzyczasie cebulkę kroimy w piórka i smażymy na maśle do czasu aż się zeszkli. Na warstwie majonezu układamy pokrojonego w plastry pomidora i cebulkę. Zapiekamy w temperaturze 170 stopni około 20 min. Po tym czasie posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika aż ser się roztopi. Podałam z ziemniakami i zieloną sałatą.   
 

8 komentarzy:

  1. Smaczna propozycja, tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały pomysł!
    Rzeczywiście to dużo fajniejsza i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Brzmi na tyle kusząco, że przy pierwszej "schabowej" okazji właśnie zrobię tak jak Ty: zapiekę mięsko w piekarniku!

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to, że się spodobał. Polecam

      Usuń
  3. musi być smaczne, również lubię takie potrawy:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, z pewnością bym nam smakowało i skusiłabym się na kolejny kawałek ;)

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.