sobota, 16 czerwca 2012

Pierogi z jagodami

Już tak bardzo nie mogłam doczekać się na owocowe pierożki, że musiałam się na nie skusić. A że okazją był fakt otrzymania jednego słoika jagód to i owszem skorzystałam ;)

Składniki:
500 g mąki
1 jajko
olej
ciepła woda
szczypta soli
1 słoik litrowy jagód
1 łyżka jogurtu

Mąkę, jajko, sól, ciepłą wodę i olej wymieszać ze sobą i zagnieść na sprężyste ciasto. W przypadku zbyt twardego ciasta dodać olej lub letnią wodę natomiast gdy będzie za rzadkie dodać mąki. W moim przypadku wspomogłam się malakserem. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, wykrawać za pomocą szklanki dowolne okręgi. Faszerując jagodami lepić pierożki. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, poczekać aż wypłyną na wierzch i chwilę gotować. Całość podawać polane jogurtem naturalnym. Smacznego 



A na mojej Facebookowej stronie jest pewne mini ROZDANIE zapraszam tutaj
Jagody 2012

12 komentarzy:

  1. Ja tez już się nie mogę doczekać, z jagodami pychaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! uwielbiam moment, kiedy jagody wypływają i pojawia się ten pyszny sok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och,kiedy się przepoławia takie pierogi, a wypływa wnętrze... też uwielbiam ten niesamowicie pyszny moment. jest w pełni magiczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają strasznie apetycznie! Ja właśnie swoje jagody zamroziłam ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały smak z mojego dzieciństwa, z niecierpliwością czekam na sezon jagodowy

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba zrobię takie w weekend! w końcu zaczyna się sezon na pyszne owoce! :D wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.