Już tak bardzo nie mogłam doczekać się na owocowe pierożki, że musiałam się na nie skusić. A że okazją był fakt otrzymania jednego słoika jagód to i owszem skorzystałam ;)
Składniki:
500 g mąki
1 jajko
olej
ciepła woda
szczypta soli
1 słoik litrowy jagód
1 łyżka jogurtu
Mąkę, jajko, sól, ciepłą wodę i olej wymieszać ze sobą i zagnieść na sprężyste ciasto. W przypadku zbyt twardego ciasta dodać olej lub letnią wodę natomiast gdy będzie za rzadkie dodać mąki. W moim przypadku wspomogłam się malakserem. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, wykrawać za pomocą szklanki dowolne okręgi. Faszerując jagodami lepić pierożki. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, poczekać aż wypłyną na wierzch i chwilę gotować. Całość podawać polane jogurtem naturalnym. Smacznego
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńJa tez już się nie mogę doczekać, z jagodami pychaaa :)
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam moment, kiedy jagody wypływają i pojawia się ten pyszny sok :)
OdpowiedzUsuń:) ja też to lubię
Usuńoch,kiedy się przepoławia takie pierogi, a wypływa wnętrze... też uwielbiam ten niesamowicie pyszny moment. jest w pełni magiczny!
OdpowiedzUsuńOj tak, zdecydowanie najpiękniejszy moment
UsuńWyglądają strasznie apetycznie! Ja właśnie swoje jagody zamroziłam ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Wspaniały smak z mojego dzieciństwa, z niecierpliwością czekam na sezon jagodowy
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie smaki są najwspanialsze :)
Usuńchyba zrobię takie w weekend! w końcu zaczyna się sezon na pyszne owoce! :D wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMusisz zrobić bo to jeden smak lata :)
Usuń