sobota, 28 kwietnia 2012

Sernik na zimno

Ciasto to powstało jakiś czas temu. W moim wydaniu było już kilka wersji: to inne dodatki do masy, na biszkopcie takim lub innym, z pomarańczową galaretką czy taką jak ta truskawkową, z serem cytrynowym czy zwykłym. Za każdym razem był i jest strzałem w dziesiątkę i z czystym sumieniem godnym polecenia.

Składniki:
1 opakowanie biszkoptów tzw. pałek
1 kg twarogu
2 cukry waniliowe
2 galaretki truskawkowe
1/2 litra mleka
6 łyżeczek żelatyny
2/3 kubka wody

cukier do smaku

Dno blachy wykładamy biszkoptami. W melakserze mielimy ser z dodatkiem cukru waniliowego ewentualnie cukru i połową rozpuszczonej żelatyny. Masę serową wylewamy na biszkopty - wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdy zacznie gęstnieć wylewamy ją na masę serową, wstawiamy do lodówki i czekamy aż całkowicie stężeje. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i czekamy aż zacznie tężeć. Wylewamy na galaretkę truskawkową, schładzamy w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy. W moim przypadku kolorową posypką.

14 komentarzy:

  1. ślicznie wygląda! ajć, porywam ten lekki smakołyk i idę się rozkoszować ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho, piękne warstwy takie równiutkie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny, perfekcyjny kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki idealny ten kawałeczek :). Jak z cukierni... Wygląda super, tak kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam!
    Pyszny ten kawałeczek. Ale powiedz czy cukier tylko ten waniliowy dodajemy?? Bo w przepisie napisałaś : W melakserze mielimy ser z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i połową rozpuszczonej żelatyny. Proszę o odpowiedź bo chcę się wlaśnie zabrać do pracy :)
    Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukier jak zwykle gw. własnego smaku ja go troszkę dodałam ale nie pamiętam dokładnie jaką ilość.

      Usuń
  6. witam Cie serdecznie!
    Robilam ten serniczek dwa razy i jest przepyszny...bardzo polecam...a przyznam sie, ze mam zamiar wprobowac wiecej przepisow...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.