czwartek, 26 kwietnia 2012

Granola + rozdanie

Witajcie
Dziś kolejna propozycja typowo śniadaniowa, ale i zdrowy oraz apetyczny dodatek do deserów. Zdecydowanie smaczniejszy od kupnych produktów tego typu. Ale zanim o tym przypominam Wam o ROZDANIU, które organizuję na moim Facebookowym kanale. Wystarczy, że wejdziesz w TEN link i udzielisz odpowiedzi na pytanie. ZAPRASZAM

Wracając do tematu dzisiejszego postu czas na moją wersję granoli.

Składniki:
3 kubki płatków owsianych
2 kubki płatków orkiszowych
1 kubek siemienia lnianego
1 kubek płatków migdałowych
1/2 kubka posiekanych migdałów
1/2 kubka pokrojonych w kostkę suszonych morel
1/2 kubka pokrojonej żurawiny
3 łyżki miodu
100 g masła

Wszystkie składniki prócz owoców wrzucamy do jednego naczynia. Miód i masło topimy na niskim ogniu. Po jego roztopieniu dodajemy do składników i wszystko dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy płatki z dodatkami i pieczemy około 30 minut, od czau do czasu mieszamy składniki. Po tym czasie dodajemy morele oraz żurawinę i pieczemy około 5 min. Wyjmujemy blachę z piekarnika czekamy aż granola ostygnie i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika 


Przepis dodaję do "Mistrzów patelni" w kategorii Poranne wariacje, czyli propozycje śniadaniowe

6 komentarzy:

  1. Domowa granola jest kusząca:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jest i to najbardziej. Kusi żeby ją samą zajadać i przyznać muszę, że to robię ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma lepszej granoli, niż ta zrobiona samemu, pychota, chrupiąca pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! wczoraj też robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.