czwartek, 12 kwietnia 2012

Balowy w wersji kawowej

Witajcie
Dziś dzień czekolady lecz u mnie jej w tym przepisie nie znajdziecie, gdyż na nią przyjdzie jeszcze pora ;) W zamian za to mam ciasto, które nie wymaga pieczenia, smakuje wyśmienicie i robi furorę za każdym razem gdy je przygotuje. Zatem odejdzie na chwilę od czekoladowych smakołyków i podążcie kawowym smakiem.

Składniki:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
25 dag masła
2 duże paczki krakersów
1/2 litra śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1 puszka mleka zagęszczanego ugotowanego tzw. "krówka" (kawowa)
Sposób przygotowania:
Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko razem roztrzepujemy, aby wyszła rzadka masa. Pozostałą część mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej roztrzepaną masę, pamiętając aby stale mieszać. Powstałą masę budyniową wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.
Sposób ułożenia powstałych składników:
Krakersy - Masa budyniowa (zimna) - Krakersy - Krówka - Śmietana - lekko posypać mieloną kawą rozpuszczalną


8 komentarzy:

  1. ach!Znam to ciacho toffi! też robi zawsze furorę, kiedy przychodzą goście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest fajne, że można zmienić masę waniliową na np. czekoladowa, a masę toffi na np. kawową taką jak ja i wychodzi całkiem inne cisto :)

      Usuń
  2. Ooo, miłe urozmaicenie do czekoladowych wypieków. Zapowiada się pysznie słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja sie wpraszam na takie pyszniaste ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro one takie cudowne.. to warto je w takim razie wypróbować i zachwycać swoich gości ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę jest delikatnie słodkie i co najlepsze nie wymaga pieczenia :)

      Usuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.