poniedziałek, 6 lutego 2012

Zapiekanka warzywano - mięsna

Dziś szybko do Was przybywam z kolejnym przepisem, który wyszedł spod moich rąk. Tym razem wykonałam zapiekankę warzywno-mięsną, która nie jest daniem błyskawicznym lecz smak rekompensuje tzw. "stanie przy garach". 

Składniki:
8 średnich ziemniaków
250 g mielonego mięsa
1 cebula
200 g pokrojonych pieczarek
1 jajko
2 łyki kaszy manny
½ puszki kukurydzy
1 brokuł
1 łyżka masła
200 ml gęstej śmietany (u mnie 16%)
100 g żółtego sera 
2 łyżki oleju
sól, pieprz, chili, ulubione zioła
szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na półcentymetrowe plastry i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w kostkę pieczarki, mięso mielone i dusić aż do odparowania całej wody. Doprawić solą, pieprzem, chili i ziołami. Dodać kukurydzę. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy brokuła. Gdy mięso przestygnie dodać do niego jajko i kaszę manną. Dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć plastry ziemniaków na dnie naczynia. Kolejno kładziemy pociętego na mniejsze cząstki brokuła, masę z mięsa mielonego oraz pozostałą część ziemniaków. Śmietanę mieszamy z żółtym serem szczyptą kminku i gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Tą masą zalewamy całość i wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 170 stopniach około 30 minut (do zrumienienia).
* przepis przed moimi modyfikacjami znajduje się TUTAJ.


Kategoria "Zimowe grzybobranie"

5 komentarzy:

  1. Warto postać przy garach :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda warto trochę się wysilić aby zjeść takie pyszne i sycące danie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś kupiłam nowe naczynie żaroodporne, także będę teraz mogła piec nawet takie zapiekanki jak TY ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.