Słodkości ciąg dalszy tym razem w "zdrowszej" wersji. Pomysł zapożyczony z Bake & Taste.
Składniki:
1/2 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
cukier waniliowy
1 łyżka dżemu wiśniowego
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
cukier waniliowy
1 łyżka dżemu wiśniowego
W garnuszku zagotować szklankę mleka. Wsypać ryż i gotować, ciągle mieszając. Kiedy ryż już wchłonie mleko, dolać jego kolejną porcję - pół szklanki (najlepiej stopniowo - dodając po 2 czy3 łyżki mleka). Cały czas gotować na niedużym ogniu do momentu, gdy ryż zmięknie. Dodać szczyptę soli i cukier wanilinowy (w ilości wedle upodobań). U mnie z łyżką dżemu wiśniowego.
Kategoria "Dziecięce przysmaki"
ryż na mleku, z tym że z jabłkami i cynamonem, to smak mojego dzieciństwa:))
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takiego ryżu, będę musiała niedługo zrobić:)
OdpowiedzUsuńLubie takie klimaty,czesto mieszam ryz z roznymi konfiturami...zreszta uwielbiam ryz:)
OdpowiedzUsuńDodatek dżemu wiśniowego sprawił, że nie mogę się oprzeć ;) Pozdrawiam! ;))
OdpowiedzUsuńLubię lubię i bardzo chętnie wcinam takie przysmaki ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl