sobota, 11 lutego 2012

Ryż na mleku

Słodkości ciąg dalszy tym razem w "zdrowszej" wersji. Pomysł zapożyczony z Bake & Taste.

Składniki:
1/2 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
cukier waniliowy
1 łyżka dżemu wiśniowego






W garnuszku zagotować szklankę mleka. Wsypać ryż i gotować, ciągle mieszając. Kiedy ryż już wchłonie mleko, dolać jego kolejną porcję - pół szklanki (najlepiej stopniowo - dodając po 2 czy3 łyżki mleka). Cały czas gotować na niedużym ogniu do momentu, gdy ryż zmięknie. Dodać szczyptę soli i cukier wanilinowy (w ilości wedle upodobań). U mnie z łyżką dżemu wiśniowego.


Kategoria "Dziecięce przysmaki"

5 komentarzy:

  1. ryż na mleku, z tym że z jabłkami i cynamonem, to smak mojego dzieciństwa:))

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam takiego ryżu, będę musiała niedługo zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie klimaty,czesto mieszam ryz z roznymi konfiturami...zreszta uwielbiam ryz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodatek dżemu wiśniowego sprawił, że nie mogę się oprzeć ;) Pozdrawiam! ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię lubię i bardzo chętnie wcinam takie przysmaki ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.