Dziś Święto Zakochanych dlatego to doskonała okazja do zrobienia kulinarnej niespodzianki swoim bliskim. Ja będę raczyć moje wszystkie walentynki babeczkami. Chcecie poznać mój przepis? Zapraszam.
Składniki na kruche ciasto:
250g mąki krupczatki
125g masła
65g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
125g masła
65g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Sposób przygotowania:
Mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Składniki na masę:
2 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka wiśniowa
2 łyżki cukru
1150 g mleka
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka wiśniowa
2 łyżki cukru
1150 g mleka
Sposób przygotowania:
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy do niego galaretkę cytrynową i energicznie mieszamy. Po wystygnięciu masy napełniamy wcześniej przygotowane babeczki. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w gorącej wodzie wystawiamy do chłodnego miejsca, gdy zacznie gęstnieć zalewamy masę budyniową. Odstawiamy do całkowitego zgęstnienia.
Piękne i smakowite :)
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńSmakowite! Najlepsze życzenia!
OdpowiedzUsuńCudne te walentynkowe babeczki :)
OdpowiedzUsuńo tak babeczki cieszące oko i kubki smakowe to jest coś.
OdpowiedzUsuńSliczne! Pięknie ozdobione :)
OdpowiedzUsuńMhmh.. podobają mi się.. i myślę, że były by doskonałe nie tylko na Walentynki ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Jakie słodkie cudeńka.....
OdpowiedzUsuń