Dziś ostatki, więc trzeba to jakoś uczcić ;) w prawdzie tylko wirtualnie nacieszymy (ja i Wy) oczy tym wypiekiem. A dlaczego? Odpowiedź jest prosta, gdyż przepis pochodzi jeszcze z moich walentynkowych poczynań i tylko tyle mi po nim zostało.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
160g cukru pudru
250g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
160g cukru pudru
250g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Schłodzone masło pokroiłam na małe kawałeczki na to przesiałam mąkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko razem dokładnie roztarłam palcami do momentu gdy masło nie będzie wyczuwalne w palcach. Dodałam jajka i szybko zagniotłam, gdyby się nie kleiło można dodać mleka. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiłam blaszkę.
Składniki na masę jabłkową:
3 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki bułki tartej
20 g żelfixu 3:1
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki bułki tartej
20 g żelfixu 3:1
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, cieniutko obrać i wyciąć gniazda nasienne. Z około 2 kg jabłek robimy mus smażąc je w garnku dopóki się nie rozpadną. Dodajemy cukier i cynamon, studzimy. W międzyczasie kroimy w kostkę pozostałe jabłka. Do wystudzonego musu dodajemy żlelfix i kostki jabłek. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód ciasta.
Podana ilość ciasta pozwala nam na wykonanie dodatkowych ozdób na wierzch naszego wypieku, dlatego dowolnie je zdobimy u mnie serca, ale równie dobrze można ciasto zetrzeć na tarce.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Bardzo podobnie swoją szarlotkę wykonała Iza z blogu smacznapyza
Kategoria "Walentynkowe słodkości"
Jak dla mnie brakuje informacji o rozmiarach formy. Nie wiem dlaczego.. ale tak jest na większości blogach i portalach kulinarnych.. ;-( A szarloteczka? Prezentuje się świetnie ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Widać jej formę na dolnym zdjęciu około 20X30
Usuńa za co ten buziak?
OdpowiedzUsuńPrześliczna :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka zawsze dobra i jak pięknie przyozdobiona :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńurocza! ale miło byłoby taką dostać :)
OdpowiedzUsuńoh, marzę o takiej szarlotce od mojego faceta ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Taką to na pewno przez żołądek do serca się trafi....
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tymi serduszkami ;)
OdpowiedzUsuńAle urocze z tymi serduszkami :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda tak bardzo smakowicie i wyjątkowo.
pozdrawiam
wygląda bosko :DD
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuń