Moi drodzy w dzień pączka nie udało mi się połączyć ciasta z tym wyjątkowo pysznym musem kakowym. Mniejsza z tym, było minęło ;) Całe szczęście że jego zastosowanie jest uniwersalne i wiele fajnych rzeczy można z nim wykombinować. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, do przekładania ciastek, ciasteczek czy wafli.
Jeśli jesteście zainteresowani szczegółowym filmikiem instruktażowym odsyłam Was do Magdy z serwisu gotuj.skutecznie.tv. , który serdecznie Wam polecam (zaglądnijcie bo warto).
Składniki:
4-5 łyżek płynnego mleka
5 łyżeczek cukru
1 kubek (o poj. 300 ml) mleka w proszku
200 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
6 czubatych łyżeczek ciemnego mocnego kakao
5 łyżeczek cukru
1 kubek (o poj. 300 ml) mleka w proszku
200 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
6 czubatych łyżeczek ciemnego mocnego kakao
Przepis cytuję za Magdą:
Do małej miski lub filiżanki wlewam płynne mleko i podgrzewam je –ja podgrzewam w mikrofali, bo szybciej, ale można tradycyjnie w garnuszku;) Do mleka dodaję cukier i mieszam tak, by się dokładnie rozpuścił. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
Mleko w proszku dodaję do miski, dolewam przestudzone mleko z cukrem i mieszam na gęstą, lepką masę –będzie naprawdę bardzo gęsta, ale nie należy się tym przejmować, bo rozcieńczą ją kolejne składniki;)
Teraz dodaję serek homogenizowany, kakao oraz wybrany aromat i dokładnie mieszam –najlepiej mikserem. Następnie sprawdzam smak, głównie pod kątem stopnia słodkości i aromatu -jeśli trzeba, dosładzam lub dodaję jeszcze aromatu. Gdy smak już mi odpowiada, przecieram krem przez sito tak, by pozbyć się zbędnych grudek z mleka w proszku, które zazwyczaj się pojawiają;)
Przekładam go do słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził i zgęstniał. Ja najczęściej robię go wieczorem i rano jest gotowy do serwowania;) Podaję z pieczywem, ew. z ciastkami, placuszkami, itp. -tak, jak podawałabym na zimno kupny krem czekoladowy typu Nutella.
A ja sobie tak pomyslalam zeby przelozyc takim kremem dwa placki biszkoptowe,takie lekkie ciasto na zachcianke.Podoba mi sie pomysl na inna nutelle:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że byłoby to idealne połączenie
UsuńPysznie i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńKusisz moja droga.. już od samego patrzenia nabrałam ochoty :)
OdpowiedzUsuńGrażyna i o to właśnie chodzi ;)
UsuńJakie słodkie pyszności! Idealny mus na chleb, czy do nadziania muffinek :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na moje podniebienie ;-)))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl