wtorek, 6 grudnia 2011

Balowy od Świętego

Ho ho ho tu Święty Mikołaj. Byliście grzeczni? Tak? W takim razie zapraszam Was na kawałek balowego.

Składniki:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
25 dag masła
2 duże paczki krakersów
1/2 litra śmietany 30%
10 dag wiórków kokosowych
3 łyżeczki żelatyny
1 puszka mleka zagęszczanego ugotowanego tzw. "krówka" (orzechowa)
Sposób przygotowania:
Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko razem roztrzepujemy, aby wyszła rzadka masa. Pozostałą  część mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej roztrzepaną masę, pamiętając aby stale mieszać. Powstałą masę budyniową wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić  i połączyć z żelatyną. Wiórki prażymy na patelni do zrumienienia.
Sposób ułożenia powstałych składników:
Krakersy - Masa budyniowa (zimna) - Krakersy - Krówka - Śmietana - Wiórki kokosowe

11 komentarzy:

  1. Mniam! Dużo warstw! :D Ja byłam bardzo grzeczna.. więc chyba zasłużyłam na kawałeczek..? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, Ty to masz sposoby na Mikołaja! Pewnie jeszcze u Ciebie siedzi i zajada się tymi pysznościami, a ludzie tu na niego czekają;-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też poproszę;) Bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda to ciacho!! Jakbym była Mikołajem, to bym nie wyszła od Ciebie i jeszcze zostawiła cały wór prezentów!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm, podobne do 3 bita, ale jednak odmienne, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie połączenie 3 bita z rafaello:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, ile pyszności naraz. Ciacho musi być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja chyba byłam niegrzeczna, bo Mikołaj o mnie zapomniał :P
    Poproszę kawałek tego ciacha na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O wow, wygląda znakomicie i widać, że bardzo ładnie się kroi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja takie ciacho robię z budyniem śmietankowym, Twoja wersja też mi się podoba.. taka czekoladowa.. mniam!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.